Valbo IBF väcktes till liv för tjejerna skull!

Föreningen där tränarna brinner för att leda tjejer bara växer.

Valbo IBF startades 1994. I fyra år hade man ett herrlag i division fyra, därefter lades föreningen i träda. När så de gamla herrlagsspelarnas döttrar växte upp och ville börja spela innebandy fanns alternativet att dra igång verksamheten i Valbo AIF. VAIF hade då mest pojklag. Man valde istället att väcka Valbo IBF till liv igen för att kunna satsa helt på tjejerna.
– Vi körde igång någonstans runt 09-10 med flickor födda 01, berättar Peter Lindberg som sitter med i den styrelse som tidigt tog beslutet att fokusera på tjejverksamhet.

– Man har fått strida för att tjejerna ska få ta plats. Till en början var det tufft att få lika många och bra träningstider som pojklagen. Men det har blivit bättre. Nu känner vi att Gävle kommun har börjat ta oss på allvar.

Idag har Valbo IBF 6 lag igång och det goda ryktet man skaffat sig lockar alltfler tjejer till föreningen.
– Vi vill att alla ska kunna vara med hos oss. Vår medlemsavgift är låg och vi vill inte att föräldrar ska behöva göra massa extra jobb för att tjäna pengar åt andra lag, förklarar Lindberg

Ledarutbildning med fokus på tjejer
Varje lag har tre tränare och i de allra flesta finns det en kvinnlig representant i ledarstaben.
– För oss är det jätteviktigt att alla ska få känna att de är en viktig del i laget. Därför tror vi att det är viktigt att man har någon som kan vara med även i omklädningsrummet och känna av stämningen där också.

Lindberg tycker att man i Valbo IBF har nått jättelångt men man jobbar hela tiden för att utveckla sig ännu mer med fokus på tjejidrott.
– Vi går på utbildningar och har möten med Gästriklands innebandyförbund för att hela tiden utvecklas i att leda tjejer. Tyvärr finns det en bild av att de inte skulle ta det lika allvarligt som killar och då ges de heller inte samma förutsättningar. Men det är precis lika viktigt för dem att tillhöra ett kollektiv.

Toppar aldrig
Med många års erfarenhet inom hockey och fotboll har Lindberg sett konsekvenserna av en tidig selektering.
– Hos oss är det inte fokus på resultat utan på att ha skoj. Våra äldsta tjejer är nu 14 år gamla och vi toppar aldrig. Jag tror att det är en stor del i att många tjejer kommer till oss.

De senaste två säsongerna är det ingen i de äldsta årskullarna (01-02) som slutat, något dessvärre många tjejer gör i den åldern. Lindberg hoppas att trenden håller i sig.
– Som det ser ut nu har vi ett 30-tal tjejer och skulle kunna ha två lag i juniorserien framöver. Vi har en fantastisk stämning och hoppas hålla kvar tjejerna hos oss.

Har du tips på spännande tjejsatsningar, hör av dig tillforallball@innebandy.se

Tidigare #forALLball-texter om tjejsatsningar:
Omedelbar succé för Tvåstad KIK
Så kan man motverka att tjejer slutar spela
Flera orsaker till att tjejer slutar
Tjejsatsningar i fokus i #forAllball

Författare: Johanna Gratjova

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*