Omgång 8 Division 1 Västra Svealand

Nu är det snart dags för omgång 9 men i veckan har vi hunnit med omgång 8 så vi checkar av den först. En liten snabb sammanfattning kan säga att Division 1 västra Svealand fortfarande är en av de mest spännande serierna jag sett där inget är givet och getingbo är en underdrift.

IBK Lockerud Mariestad. Ett svängigt lag med bra defensiv, ibland, och riktigt bra offensiv, ibland. Men i år verkar de ha hittat en nyckel för att skaffa sig en jämnhet och kunna ta vara på sina toppar. Mot Lidköping så tappar man en 3-1 ledning till 4-6 men lyckas ta sig tillbaka och mala på till 8-6. Starkt att vända vilket tyder på just den här stabiliteten men lite á Lockerud så är det rätt svängigt att tappa ledningen mot ett sämre lag. Lidköping har det tufft, de har en match mindre spelad men det är mot GS86 och det är troligtvis inte Lidköpings poäng som väntar där. Lockerud möter GS86 och det blir en spännande toppmatch i getingboet som är topp 4. Lidköping möter Hallsta och även om det ser tufft ut måste de ta poäng här, 1,2 eller 3 spelar mindre roll.

Skoghall gör precis vad som behövs och vinner mot Arvika och håller de borta från topp fyra. Det finns inte så mycket att säga om en sån här match. Två starka lag som båda behövde vinna. Skoghall är det bättre laget och resultatet speglar det. Självklart vill Arvika vinna nästa match, tyvärr är det mot ett, troligtvis lätt irriterat Västerås som inte vill tappa fler poäng. Skoghall möter KFUM borta och vi kan väl i princip räkna in 3 poäng på värmlänningarnas konto redan nu.

GS86 visar än en gång att de är här för att vinna och med besked, 6 vinster på 7 spelade matcher är inget annat än bra och med tanke på att de har en hängmatch mot Lidköping så skulle de teoretiskt sett kunna leda den här serien. Att Vinna med 3-5 borta mot Hagfors är starkt och håller även det Hagfors en bit borta från topp 4. Trots att topplagen oftast gör sitt jobb är det otroligt tight, Hagfors har som 6:a bara 4 poäng mindre än 2:an, 3:an och 2 poäng mindre än 4:an och 5:an så det krävs bara en bra omgång för att snurra runt den här tabellen ett par varv. GS möter Lockerud i nästa omgång och det blir en ruskigt viktig match för båda lagen, Lockerud vill skapa lite lucka i toppen och GS vill klättra om. Hagfors får smaka på Surahammar borta och ser de inte upp här så kan både Skoghall och Västerås berätta hur kul det blir.

Ska man välja ett favoritlag i den här serien är nog Surahammar ett bra val. De är inte bäst, de kanske inte kommer kvala uppåt (eller gör de?) men när det gäller att göra det oväntade då är Surahammar laget att vända sig till. Triumfen mot Skoghall i förra omgången sätter smak och man vinner nu mot Västerås, borta med 3-6! Det är Surahammar som tar ledningen men Västerås kommer ikapp. 3-3 och sen gör Sura det man är bäst på och chockar alla som tittar, både live och i app/liverapportering. Man går ifrån till 3-6 och tar med sig 3 vansinnigt tunga poäng hem. Västerås har nu halkat ner till 4:e plats och vill nog gärna veta vad som hänt. Arvika borta nästa omgång blir superviktig för Västerås om man inte vill behöva jaga den där kvalplatsen. Surahammar tar emot Hagfors och den här matchen blir nog inte att leka med, Hagfors som vill kvala behöver ta en drös poäng och Surahammar som ligger precis under topp 4 kan uppenbarligen vinna mot vem som helst är ju inget drömmotstånd för någon.

Jag bad om en tight match med bra anfallsspel och 7-8 får väl duga? Hallsta förlorar mot Kumla och är nu helt plötsligt indragna i bottenstriden. Att Kumla äntligen fått fart på målskyttet var på tiden men då rasar det ihop där bak istället. Men jag väljer att fria båda lagen här och säga att matchen blev en krigarmatch där det verkligen var den som gör mest vinner, inte den som försvarar bäst. En tuff match med högt underhållningsvärde men kanske inte så mycket finlir får sägas passa den här serien perfekt. Kumla vägrar fortfarande släppa in mål i boxplay, kan någon undersöka om det vankas rekord? Hör i så fall av er till mig. Hallsta möter Lidköping i nästa omgång och en torsk här så är man på riktigt nere i botten så full fart framåt är att vänta. Kumla tar emot Köping och detta blir en superviktig match. Båda lagen har 7 poäng men Köping håller sig över nedflyttningsstrecket på målskillnad. Detta blir något att hålla koll på.

Köping får besök av KFUM från Örebro och vinner med 13-4. Kul för KFUM att få göra lite mål men att vara målvakt i KFUM kan inte vara speciellt kul. Enligt statistiken från matchen gick var 3:e skott på mål in och det svider nog. Enligt rykten har det roterats runt en del och tränaren verkar inte vara kvar längre, om det är positivt eller negativt får tiden utvisa men det ser onekligen mörkt ut, å andra sidan är serien så jämn att ett par vinster kan vara allt som krävs. Köping besöker i nästa omgång Kumla och precis som jag skrev innan, håll koll på den matchen. KFUM får besök av Skoghalls IBK och detta lär inte sluta kul för Örebroarna.

 

Bäst:

Surahammar

GS86

Kumla

Surahammar knäpper topplagen på näsan om vartannat och är inte bara luriga i år, de är bra. GS86 var en joker inför säsongen men en bra trupp och bra spel räcker rätt långt, en seger ifrån serieledning och med en match mindre spelad, inte illa. Kumla vinner igen, et var på tiden. Och i en supertight match mot ett bra motstånd ger en bäst i veckan placering. Att de fortsätter vara en mur i boxplay är ett plus.

 

Sämst:

Västerås

Hallsta

KFUM

Västerås förlorar en match där de borde ha vunnit. Att Surahammar gör det bra är det ingen tvekan om men Västerås borde kunnat lösa detta. Hallsta släpper in 8 mål mot de som låg näst sist i serien och har gjort näst minst mål. Inte bra men samtidigt kanske Kumla kan börja klättra? KFUM har 0 poäng, -56 i målskillnad och släpper in 13 mål mot ett bottenlag. Oavsett så är det inte godkänt och jag hoppas de kan vinna någon match snart.

 

//Viktor Jonson

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*