Lundmark talar ut inför VM-premiären!

Andreas Lundmark blickar mot VM-guldet. Foto: Per Wiklund

Andreas Lundmark blickar mot VM-guldet. Foto: Per Wiklund

I mars 2014 tog Andreas Lundmark över som förbundskapten i damlandslaget. Här berättar han om hur spelarna har utvecklats, hur han själv har utvecklats, hur hans stab fungerar och vad som kan stoppa Sverige från att ta ett femte raka VM-guld.
I dag är det VM-premiär mot Tyskland 14.30 svensk tid.

Hur har laget utvecklats sedan du tog över?
– Jag tycker att varje individ har utvecklats. De är bättre i spelet med boll än vad de var för ett och ett halvt år sedan. Jag tycker att det är en stor skillnad, varje individ har tagit kliv. De var bra innan, hela Svenska Superligan är bra. Men de här 20 spelarna som vi har med i VM, de flesta har varit med hela vägen, vet vad vi kräver och vill ha ut av dem på individnivå. De har gjort det på ett imponerade sätt.

Hur har du förändrat landslaget sedan du tog över?
– Vi vågar spela mer med boll. Vi spelar med mindre marginaler, och spelarna är så skickliga att de vågar spela det spelet. Det är mindre spel runtom och i hörn. Det är lite rakare och svårare. Det är det vi har jobbat med hela tiden. Framför allt på backsidan, att få backarna att sätta tryck i vårt spel. Det har blivit en stor skillnad.

Hur har du utvecklats under tiden som förbundskapten?
– Man utvecklas hela tiden som ledare. Det är små saker, men jag kan inte peka på något specifikt. Allt blir lite bättre hela tiden, men det finns mycket kvar. Framför allt kan jag bli ännu tydligare, så att det inte blir missförstånd med spelarna. Jag tycker att jag är tydlig, men jag kan bli ännu tydligare. Där kan jag utvecklas mer. Personligen har jag en grej att jag inte tycker om att vara i centrum. Jag vill jobba lite bakom och skapa en relation till spelarna och gruppen. Jag tvingas till det lite mer här än som klubblagstränare, så lite kanske jag har utvecklats där också.

Det är verkligen världsspelare som är här i landslaget. Är det svårt att hitta saker att förbättra i individerna?
– Det är lätt att se det så när de kommer hit, de är ju otroligt skickliga. Men samtidigt är de väldigt professionella. Är man professionell finns det alltid saker att utveckla, och det tycker jag att de här individerna gör. De vet att de kan utvecklas, så jag tycker inte att det är särskilt svårt. Sedan handlar det inte bara om vad jag ser. Det handlar om vad hela vår stab ser. Vi ser olika saker. Det kan vara saker som är utanför planen likväl som det kan vara detaljer i spelet. Spelarna har en fantastisk omgivning i staben där de kan få hjälp att utvecklas med det de vill utveckla.

Hur är din stab att jobba med?
– Den är i mångt och mycket ganska komplett. Vi har de som står för det sociala (Christine Andrén), men som ändå har kvaliteter i innebandyn (Jenny Hedlund). Sedan har vi spetsig coachning i Åsa Karlsson. Vi har Per Tjusberg som kan mycket innebandy och har spetsen där. Till och med en materialförvaltare (Daniel Sjöö) som kan mycket. Så staben är komplett när det gäller innebandyn. Sedan har vi olika egenskaper så att det blir näst intill en komplett stab. Det är lika enkelt där som att jobba med spelarna.

Det är VM du har satsat på i ett och ett halvt år. Nu är du här. Hur trygg är du?
– Det har pendlat under ett och ett halvt år. Finland har hela tiden tagit kliv och jagar oss. Samtidigt tycker jag att vi också har tagit kliv hela tiden. Just nu inför VM känner jag mig väldigt trygg i att vi kommer att göra en bra prestation. Och når vi upp till vår nivå kommer inte Finland eller någon nation stoppa oss. Det är klart, det är en match. Det kan hända saker, man kan ha stolpe ut. Så på det sättet, trygg är man inte. Men jag är trygg i att vi kommer att prestera bra. Sedan är det bara att hoppas att vi inte har marginalerna mot oss. Då vinner vi. Det är om vi har marginalerna mot oss som det kan gå snett. Vi behöver inte ha dem med oss på samma sätt som Finland, men vi får inte ha dem mot oss.

Hur känns det inför VM-premiären i dag mot Tyskland?
– Vi mötte dem i VM-kvalet, vann med 17-2 och hade bara debutanter i laget då. Resultatmässigt har Tyskland tagit kliv, men jag tycker ändå att vi ska nå upp till dem siffrorna om inte mer. Sedan är inte det det viktiga. Det viktiga är att vi fortsätter att jobba med de sakerna vi ska jobba med. Det är ganska bra att börja med ett sådant lag som Tyskland. De försöker ändå spela, fast vi kommer ändå ha bollen i stort sätt hela tiden. Så vi kan jobba med spelet med boll och nöta det vi behöver göra för att vara redo när nästa vecka börjar. Det är bra att få ett motstånd nu som inte vet hur vi ska spela. Det gör det lite lättare att jobba med de sakerna vi vill jobba med. Samtidigt är det en chans att vila spelare som inte är helt hundra fysiskt.

VM-premiären mot Tyskland sänds på TV12 och TV4 Play Premium med start 14.25 i dag.

Författare: Anton Rosenblad

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*