Inför Svenska Superligan – Pixbo dam!

Pixbo tror på en mer oviss upplaga av SSL och satsar på att utmana föregående års topplag om guldet.Innebandy.se har pratat med Pixbo dam:s tränare Per Tjusberg inför den kommande säsongen.

Vad har upplägget varit under försäsongen hittills? – Vi har väl kört på med ganska mycket fokus på explosiv styrka samt att underhålla konditionen. Vi ligger bra till i beep-värden så vi behöver inte jobba ihjäl oss där utan vi kan fokusera ganska mycket på att ha styrka och power. Sen ska det såklart växa ytterligare men vi har inte behövt grundträna speciellt hårt på det sättet utan vi har legat bra i fas tycker jag. Vi har tränat sex gånger i veckan som standard. Spelarna har inte haft något direkt ledig utan de har haft egenträning under två veckor och skött det själva. Det lediga fick dom direkt efter säsong men efter det har det varit den här mängden träning.

Hur mycket innebandy har ni tränat?

– Vi hade ganska mycket pass i slutet av maj och början av juni. Då körde vi på 7-8 pass i kombinerat med fys. Vi försöker vara mycket i hall och kör vi inte boll och klubba så försöker vi köra innebandyliknande fysövningar. Jag är innebandytränare så jag hade gärna velat ha dom med boll och klubba hela tiden men det är klart att man måste få lite break och lite off också och bara rensa skallen och slippa hålla i klubban men under säsong är det svårt att hinna allt för mycket individuell tid på spelarna. Det är under försäsongen som man har tid att jobba på individnivå på riktigt så det är något jag hoppas kunna planera plats och tid till.

Hur kan ni prestera ännu bättre på planen den kommande säsongen?

– Jag är ny nu och egentligen är hela tränarstaben ny nu. Men om man tittar på vad laget gjort tidigare så har dom haft ett fantastiskt försvarsspel och det vill vi bibehålla. Samtidigt vill vi få ut lite mer offensivt med spelvändingar och lite mer oberäknelighet i vårt spel. Vi har varit oerhört bra men lite väl förutsägbart i hur vi har spelat tidigare, så vi ska försöka vara lite mer svårtlästa. Jag tror att försvar och spelvändning kommer bli bra för oss eftersom laget varit så starkt i defensiven så ska vi fortsätta att vara det och bli ett försvars- och kontringslag. Sen vill vi ha bollen när vi har bollen och skapa mål på det sättet men spelidén är nog att försöka spela ganska rakt och snabbt med tempostark innebandy.

Vad blir viktigt för er, rent lagmässigt, när säsongen startar?

– Det blir att få det till att stämma med de nya detaljerna som vi jobbar med, det tycker jag är jätteviktigt. Vi har behållt kärnan i truppen från förra året spetsat med nyförvärv och laget mår bra och hela gruppen mår bra. Då gäller det att få det att stämma i de små taktiska detlajerna som är nytt för dom.

Vilka nyförvärv har ni i laget? 

– Om vi släpper dom som kommer från junior, eftersom dom har varit med tidigare, så har vi Malin Pettersson som har varit med ett tag nu, hon är född 89 så hon är 28 år och är rutinerad. Hon är en stabil, klok och trygg centertyp som kan spela back. Hon är en stabil och bra spelare som kommer göra en gedigen säsong. Hon har en hög lägstanivå och känns som en trygg spelare och ett bra nyförvärv. Sen har vi Alisa Pöllänen som jag tycker har varit en av Finlands bästa forwards senaste åren i landslaget. Väldigt skicklig, smart, inte så stor men har en väldigt bra balans och bra närkampsspel. Hon kan göra mål och assist och är en väldigt lurig spelare. Kan hon hitta lite kemi med någon så kan det bli riktigt bra.

Vem av dina spelare ska vi hålla ett extra öga på under säsongen – och varför?

– Jag tror att Emelie Södergren är en sån spelare som egentligen gjorde sin debut förra säsongen i SSL och hon gjorde det bra, var lite ojämn men visade stundtals att hon är en bolltalang och stark i kroppen. Hon har egentligen alla verktyg för att vara en riktig toppspelare. Hon kommer nog få ett lugnare andra år när hon kommer in i det och kommer leverera på en högre lägstanivå. Hon är skicklig i båda riktningarna och vet hur man gör poäng och vet hur man spelar en smart och bra innebandy, jag tror på henne.

Vad är ert mål för säsongen 2017/18? 

– SM-guld, det är självklart. Pixbo är ett topplag och är ett lag som kan utmana favoriterna Mora och IKSU. Vi ska utmana fullt ut för guldet och det är bara så.

Vad ser du mest fram emot under säsongen?

– Utöver slutspelet som jag tycker är självklart, det är där allt händer och där allt blir så fantastiskt intensivt när man får möta samma motstånd flera gånger. Det är dom matcherna som är roliga att spela, att få möta Endre borta liksom och IKSU, Mora, Täby och dessa lagen är jättekul. För vår del är det dom matcherna som kittlar till lite extra och ger lite extra krydda. Sen är det kul att serien känns jämnare och de lagen som tippas längre ner i tabellen blir bara bättre och bättre och det känns mer ovisst och öppet men det är jättekul.

Författare: Kalle Göransson

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*