Inför Svenska Superligan – IKSU!

Svenska mästarna tänker inte slappna av utan siktar mot en andra final i Globen. Innebandy.se har pratat med IKSU:s assisterande tränare Jan Holmberg inför den kommande säsongen.

Vad har upplägget varit under försäsongen hittills? 

– Vi träffades i juni och körde lite gemensamt med laget. Sen i juli har de kört själva individuella pass och de som har varit kvar här i Umeå har oftast gått ihop och kört tillsammans. Sen började vi med klubba och boll i början på augusti ganska prick i månadsskiftet juli-augusti började vi med det och det är vi är nu. Vi håller på att jobba lite med detaljer och komma igång.

Hur mycket innebandy har ni tränat?

– Vi har haft tre till fyra träningar i veckan nu i början. Vi spelade DM i måndags och vi hade en match i tisdags men dom kör lite individuellt men man kan säga att vi kör minst fyra pass i veckan med boll och tjejerna kör tre individuella pass i veckan på gymmet. Vi tycker det är viktigt med innebandy även på sommaren, framförallt nu när vi har haft lite omsättning på spelare så är det en bra grej och man kan lägga upp boll och klubba-passen så att det blir lite fyspass. Vi kör ju alltid med pulsband så vi kan styra det ganska bra. Men vi tror det är roligare att spela intensivt tre mot tre än att springa i ett elljusspår exempelvis och man får samma effekt på det.

Hur kan ni prestera ännu bättre på planen den kommande säsongen?

– Vi har ju väldigt mycket unga spelare som slog igenom redan ifjol som redan är etablerade landslagsspelare och de kommer fortsätta utvecklas. Sen har vi pratat lite om att ändra lite i sättet vi spelade på ifjol som jag tror kommer innebära att det blir lite jobbigare att möta oss. Vår spelidé är att vi vill spela en attraktiv innebandy. Det ska gå snabbt, vara händelserik och rolig och kreativ. Vi vill ha mycket boll hela tiden så vi gillar inte att backa hem när vi tappar bollen utan vi vill vinna tillbaka den ganska omgående. Vi vill äga boll och komma på mycket avslut, jobba tillbaka bollen och man kan säga att vi inte vill ge motståndaren någon lugn och ro. Det är så vi vill spela, kreativt med mycket passningar och vi vill fortsätta utveckla det vi utvecklade ifjol.

Vad blir viktigt för er, rent lagmässigt, när säsongen startar?

– Vi är en betydligt tunnare trupp iår än ifjol vilket gör att vi är mer känsliga för skador. Nu hade vi en extrem situation förra året där vi kunde sätta landslagsspelare på bänken. Så vi kommer vara könsliga för skador och vi kommer ha ett tätare samarbete med vårt ungdomslag. Vi är ganska övertygade om att vi ska jobba hårdare i år, dels för att vi inte har lika mycket rutin i kroppen som vi hade ifjol men också att vi är noggrannare i våra förberedelser vad det gäller kost, vila och förebyggande träning. Vi vill undvika skador så mycket som möjlig i det vi kan påverka själva, så gott det går, det är grundtanken.

Vilka nyförvärv har ni i laget? 

– Vi har då en målvakt som heter Lovisa Hedin som kommer från RIG. En väldigt lovande tjej, otroligt duktig redan nu och har alla möjligheter att bli ett riktigt utropstecken. Hon är bra redan nu och hon skulle säkert platsa i ganska många SSL-lag redan nu. Sen har vi fått in en tjej som heter Ellinor Berling som är en Mora-tjej som vunnit SM med Mora och Europacupen med Mora. Hon är 96:a så hon är fortfarande väldigt ung. Hon spelade i Uppsala ifjol och var deras näst bästa poänggörare. Hon har den fördelen att hon kan spela på alla positioner, både back forward och center. Hon är en tuff ung tjej, riktigt intressant. Sen har vi flyttat upp tre stycken från IKSU ungdom. En back som heter Amanda Collin. En 96:a även hon. Hon är riktigt ambitiös och lovande. Vi har en spelskicklig center som är född 97. Hon heter Isa Jonsson och har haft lite problem med knäskador under några år men kom tillbaka i slutet på förra säsongen och spelade då med ungdom och vi plockade upp henne för att vi tror på henne. Hon är lovande och återigen extremt ambitiös. Sen har vi en tjej som heter Agnes Holmgren, hon är forward och också ung även hon. Hon är extremt snabb på korta distanser. Det är en stor skillnad på Allsvenskan och SSL så dom har lite att jobba med vad det gäller tempo och tuffheten men dom har den ambitionen och de hänger med på träningarna så alla dom tre vi flyttar upp kommer bli bättre och bättre för varje dag som går. Just nu har de lite problem med tiden, att det tar lite lång tid när de ska ta emot bollen och se vart de ska göra av den, men dom lär sig för varje träning och de har ypperliga möjligheter när de får träna med tio landslagsspelare. Sen håller vi på att förhandla lite med en målvakt, det är inte klart men vi hoppas att det är klart vilken dag som helst.

Vem av dina spelare ska vi hålla ett extra öga på under säsongen – och varför?

– Egentligen skulle jag kunna räkna upp ganska många för vi har några riktigt bra. Vi tog ut lagets profil och då valde vi Cornelia Fjellstedt. Grymt teknisk spelare, vinnarskalle och pådrivare. Hon har allt, också en spelare som kan spela på vilka positioner som helst. Man kan inte undgå spelare som Emelie Wibron och Delgado Johansson, Iza Rydfjäll och Frida Nordström är ju en magisk spelare också så det finns många.

Vad är ert mål för säsongen 2017/18? 

– Målsättningen är först och främst att vinna Champions cup när den går av. Vi är lite revanschsugna från förra året där. Sen är naturligtvis målsättningen Globen. Vi tycker ändå att, trots att vi har tappat en del, så har vi fortfarande ett lag som definitivt är topp två eller tre i denna serien. Får vi ihop bitarna och klarar oss från skadorna så är det definitivt Globen.

Vad ser du mest fram emot under säsongen?

– Det är att dom här yngre spelarna som Alice Granstedt, Sofia Joelsson och fler med dom som redan nu är landslagsspelare men dom är väldigt unga, 97 och 96, att få följa deras vidare utveckling och ta dom från mycket hög elitkass till världsklass. Dom kommer givetvis få mer ansvar nu när vi tappat rutinerat folk, så det är det jag ser fram emot. Att få se de yngre spelarna ta nästa steg i sin utveckling.

Författare: Kalle Göransson

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*