Inför Svenska Superligan – IBK Dalen dam!

IBK Dalen har missat slutspel två år i rad men i år är man fast beslutna att det ska gå hela vägen.

Vad har upplägget varit under försäsongen hittills? 

– Det har varit rätt mycket grundträning för att bygga upp spelarna. Vi har missat slutspel i två år och i år ska vi verkligen se till att vi ska orka hela vägen till slutspel sen även när vi kommer till slutspel så ska det även finns mycket kvar att ta av där. Fokus har legat på den biten egentligen. Vi har haft gemensamma pass sex gånger i veckan. Det har varit mycket grundstyrka, lite mer gym än kondition om man jämför med tidigare år. Vi har även haft brottning en gång i veckan för att bygga lite helkroppsstyrka.

Hur mycket innebandy har ni tränat?

– Vi har haft innebandy varje vecka men det har inte varit det som har varit det primära fokuset utan det har varit ett ordentligt innebandypass i veckan under juni och under juli har det varit individuell träning. Det är viktigt att hålla igång än att träna detaljer. Vi tränar inte taktik och spel och sådana grejer utan det är viktigt att veta att det är innebandy vi håller på med och att det inte är brottning eller löpning. Man får inte glömma att det är innebandy vi gör. Man blir glad av att spela innebandy så det är viktigt att vi gör det.

Hur kan ni prestera ännu bättre på planen den kommande säsongen?

– Jag tror framförallt att det handlar om de bitarna vi bygger för, att bli starkare och orka mer i år. Starkare fysiskt i närkampsspelet och starkare framförallt så att vi underviker skador. Det är det som kommer vara bättre. Sen har vi haft en liten generationsförändring här i Dalen och vi är väl egentligen fortfarande mitt i den men vi har börjat ställa om till ett mer anfallsinriktat spel och vi kommer försöka lägga mer fokus på anfallsspelet i år och försöka tvätta bort stämpeln om hur tråkiga Dalen är, jag tycker väl att den har försvunnit under de senare åren men sånt där sitter alltid i ett tag. Jag skulle säga att vår spelidé inte är någon totalinnebandy IKSU och Mora pratar, att man bara ska fram hela tiden. Det är en balanserad spelidé som vi håller på med som handlar om att man måste se till vilka slags spelare man har i laget och vad som passar dom. Jag skulle säga att vi har ett ganska balanserat spel där vi,när vi har bollen, ska försöka att skapa och kontrollera och spela lite längre anfallsspel än bara kontring.

Vad blir viktigt för er, rent lagmässigt, när säsongen startar?

– Det är att alla drar åt samma håll. Det är alltid så att alla vill samma saker och drar åt samma håll. Det är klyschigt men det är så man vinner saker.Det går aldrig att lite på ett fåtal individualister att några spelare drar åt ett annat håll, då blir det inget resultat så är det bara.

Vilka nyförvärv har ni i laget? 

– Det är några stycken. Frida Eriksson är en notorisk målskytt och är ganska välkänd inom innebandy, hon är ett livsfarligt vapen som vi fått in, det var det som saknades lite förra året så det är en riktigt vass målskytt men även en stark fysisk spelare som kommer vara viktig i anfallsspelet. Sen har vi Camilla Lundin från IKSU, också en väldigt smart och bra anfallsspelare. Mycket bolltrygg och en stabil person som speglar sig i hur hon är på plan också. Både trygg med bollen ocb mycket smart. Sen har vi Andrea Claesson från RIG, det är en back som är, som alla RIG-spelare, dom är litegrann stöpt i samma form men hon är extremt snabb och när hon gjorde RIG-uttagningarna då blev hon antagen till fys-gymnasiet på den tid hon hade som medeldistanslöpare så hon är en extrem löpare så vi får se om hon kanske kan jobba över hela banan med att sätta press och sånt. Hon är väldigt bra tränad och en spelskicklig och snabb back. Sen har vi Maja Nilsson också från RIG, lite mer en spelande spelare, kan spela både back och center kan man säga. Också en ganska smart spelare. Sen har vi Sara Berglund från IKSU, det är en spelare som hade kunnat spela överallt i banan också. Bolltrygg med bra fart under fötterna hon också samt väldigt teknisk skulle jag vilja säga. Ellen Berglund från Dalen som vi plockat upp, en stabil back med bra skott och en bra speluppfattning. Och sen har vi Maria Häggström från Sävar IK som har haft lite uppehåll då, hon är en placeringssäker målvakt med en samlad målvaktsstil. Det är inte ”runt och flänga” så mycket utan samlad och lugn stil.

Vem av dina spelare ska vi hålla ett extra öga på under säsongen – och varför?

– Det är vissa som kommer synas, jag menar Frida Eriksson kommer givetvis visa framfötterna med poäng och så. Jag tror och hoppas på Mikaela Palmer i år. Hon har varit skadad olyckligt, hon kom tillbaka och var bättre än alla på försäsongen förra året och sen blev hon knäskadad. Hon har rehabat nu ett år och är på väg tillbaka. Hon har aldrig varit så spelsugen så jag hoppas det blir Mikaela Palmers år i år.

Vad är ert mål för säsongen 2017/18? 

– Det är slutspel. Dalen har alltid slutspel som mål för båda sina representationslag så det är det som gäller. Nu har vi missat det i två år och det är en otroligt beslutsam grupp i år och nu ska vi inte missa slutspelet. Vi kommer göra allt för det.

Vad ser du mest fram emot under säsongen?

– Att få dra igång igen, vi har några dagar kvar men vi börjar med tester på söndag men jag vill bara dra igång, alla verkar vara fulla av energi och jag längtar efter att få samlas igen och börja jobba mot de målen vi har i år.

Författare: Kalle Göransson

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*